Ako sa vyrovnať so zmenou a stratou

20.04.2016 15:32

Deti často zažívajú rôzne zmeny a straty už v rannom detstve - rozvod alebo smrť člena rodiny, prípadne domáceho zvieratka. Strata taktiež znamená aj stratu kamaráta, ktorý sa presťahuje do iného mesta či stratu určitých privilégií, ktoré sú spojené s detstvom.

Prostredníctvom ďalšieho z príbehov o súrodecoch Leele a Tigovi sme sa pokúsili uvedomiť si, že zmena je normálnou súčasťou života. Na viacerých príkladoch sme sa rozprávali o tom, čo sa mení rýchlo (čas, obloha), pomaly (ročné obdobia, výška dieťaťa), čo sa nemení nikdy (dátum narodenia), čo sa mení stále (nálada, aktivity na hodine, programy v TV...).

Hoci téma straty patrí k jednej z najťažších, výskumy ukázali, že deti nemajú také zábrany hovoriť o smrti ako dospelí. Aby lepšie pochopili túto tému, využili sme rukavicu, ktorú sme si navliekli na ruku. Pokiaľ ju mal niekto oblečenú, rukavica sa hýbala. Symbolizovala život človeka a činnosti, ktoré počas svojho života bežne vykonáva (píše, zapína si gombíky, hádže a chytá loptu, rozbaľuje si desiatu...). Po vyzlečení sa však z rukavice "vytratil život". Stále sme ju videli, ale už sa nehýbala, nevykonávala žiadnu z činností ako predtým.

Jednou z najdôležitejších aktivít bolo hľadanie riešení ako prekonať smútok. Spoločne sme sa zamysleli nad tým, čo by sme mali robiť, aby sme sa cítili lepšie:

  • nedusiť v sebe pocity, vyplakať sa, plač pomáha uvoľniť napätie
  • otvorene sa s niekým blízkym porozprávať o tom, ako sa cítime
  • pripomenúť si pekné chvíle s tým, koho sme stratili
  • rozptýliť sa činnosťami, ktoré nám pomôžu prekonať žiaľ (vychádzka do prírody, šport, stretnutia s priateľmi...)

Súčasťou tejto témy bola aj návšteva miestneho cintorína. 

—————

Späť