Didaktické hry v prírode

14.09.2015 23:14

Dnes sme sa na vlastnej koži presvedčili, že škola nie je len o získavaní potrebných vedomostí, ale aj o nadobúdaní celoživotných zručností. Pre každého človeka je predsa dôležité vedieť sa orientovať v dopravnej situácii, poznať pravidlá poskytnutia prvej pomoci či zvládnuť bežný pohyb v prírode. Práve týmto oblastiam sme sa venovali počas didaktických hier na 1.stupni.

Zoradení v úhľadnom zástupe sme sa presunuli z areálu školy pod chatovú oblasť Lašteky. Z vyvýšeného miesta sa nám totiž lepšie určovali významné budovy v okolí a ich význam. Keďže sme sa ešte len nedávno spolu zoznámili, každé z detí nám ukázalo, ktorým smerom by sme sa mali vybrať, keby sme k nim chceli prísť na návštevu. Nakoľko viacerí z nás bývajú v blízkom okolí školy, strechy niektorých domčekov sa nám podarilo aj zahliadnuť.

Chôdzu po poľnej ceste sme si spestrili spoznávaním okolitých rastlín a stromov. S prehľadom sme určili list javora či jahody, ale naučili sme sa rozlišovať aj liesku, lipu, buk a dub. Ten sa nám určoval zo všetkých stromov najlepšie. Nápovedou nám bolo množstvo napadaných žaluďov, ktorými sme si plnili naše  vrecká. Mnohé deti ich potom majstrovsky využili pri stavbe obrázkov z prírodnín.

Počas našej prechádzky nás však zaskočilo množstvo odpadu, ktoré lemovalo cestu. Staré pneumatiky, stavebný materiál či plastové fľaše určite do prírody nepatria. Je smutné, že dospelí, ktorí by mali ísť deťom príkladom, dokážu bez mihnutia oka ničiť takú krásnu prírodu, akú v blízkosti nášho mesta máme.

Hoci sme sa pohybovali len po mierne zvlnenom teréne, nie všetky deti sa ukázali ako skúsení turisti. Stúpajúci a klesajúci terén, chôdza hore či dole kopcom, prekonávanie prekážok a terénnych nerovností robili ťažkosti najmä tým, ktorí viac času strávia pred televíznou obrazovkou než s kamarátmi na dvore. Snáď sa im dnešný deň zapáčil natoľko, že si ho radi v blízkom čase zopakujú aj s rodičmi.

—————

Späť