Strašidelné kúzlenie

04.11.2015 18:39

Každého z nás priťahuje svet kúziel a čarov. Veď komu by sa nepáčilo ocitnúť sa aspoň na chvíľu v tajomnom svete, v ktorom kvitnú papierové kvety, z rukávov vyletujú holubice či z cylindra vyskakujú králiky? My sme sa však stali svedkami takého kúzlenia, z ktorého miestami behal až mráz po chrbte. Pozrite sa a sami uvidíte, že sú veci medzi nebom a zemou, ktorým nie vždy dokážeme porozumieť:

Kúzelníci svoje triky síce nikdy neprezrádzajú, ale ak by ste si tieto kúzla chceli vyskúšať aj doma, tu je niekoľko návodov:

  • TAJNÉ PÍSMO č.1

Pomôcky: špajdle, ocot, citrónová šťava, mlieko, papier, žehlička, deka ako podložka na žehlenie

Postup: Na papier napíšeme správu za pomoci špajdle alebo tenkého štetčeka namočeného v octe, citrónovej šťave alebo v mlieku (podľa toho, čo máme k dispozícii alebo na porovnanie). Tajný text necháme poriadne zaschnúť na vzduchu (nie na radiátore), aby sa stal neviditeľným. Písmo zviditeľníme zahriatou žehličkou, ktorou prejdeme po papieri. Písmo sa dá tiež zviditeľniť nahrievaním nad sviečkou (pozor ale na bezpečnosť!).

  • TAJNÉ PÍSMO č.2

Pomôcky: jedlá sóda, voda, pohár, špajdľa, štetček, biely papier, potravinárske farbivo

Postup: V pohári zmiešame lyžicu jedlej sódy a lyžicu vody. Na papier napíšeme správu, ktorú necháme úplne zaschnúť. Text alebo obrázok sa objaví vtedy, keď ho veľmi zľahka prejdeme čistým štetčekom namočeným vo vode zafarbenej potravinárskym farbivom.

  • DUCH VO FĽAŠI

Pomôcky: sklenená fľaša, voda, minca

Postup: Hrdlo fľaše potrieme vodou a položíme naň mincu takej veľkosti, aby uzatvárala celý otvor fľaše. Uchopíme fľašu opatrneme oboma rukami a čakáme. Musíme dať pozor, aby sa nám minca naposunula. O chvíľu sa vzduch vo fľaši zohreje a nadvihne mincu. Ak chceme pokus opakovať, musíme opäť potrieť vrch fľaše vodou.

  • HROZIACA RUKA

Pomôcky: ocot, sóda (prášok do pečenia), gumená rukavica, zaváraninový pohár so širším otvorom, fixy

Postup: Zoberte si zaváraninový pohár a pokúste sa naň navliecť gumenú rukavicu tak, aby na ňom držala. Potom dajte rukavicu dole a nakreslite na ňu strašidelnú tvár. Nalejte do pohára trochu octu, do rukavice nasypte 2 - 3 lyžičky sódy. Opatrne navlečte rukavicu na pohár a zároveň nasypte z rukavice sódu do octu. Tekutina v pohári začne peniť, vďaka čomu sa rukavica nafúkne a postaví.

  • TANEC DUCHOV

Pomôcky: krepový papier, potravinárska fólia, širšia nádoba, gumička, nožnice, CD prehrávač

Postup: Na vrchnú časť širšej nádoby napnite potravinársku fóliu a upevnite ju gumičkou. Vystrihnite z krepového papiera malé postavičky duchov a položte ich na fóliu. Nádobu položte tesne k reproduktoru a zapnite prehrávač. Začnite potichu a potom postupne pridávajte hlasitosť. Papieroví duchovia sa postupne začnú na fólii pohybovať (tancovať).

—————

Späť